MISJKA (samen met Anoush Elman, verschijnt in augustus)

MISJKA
jaar:
2022
genre:
kinderboek, 156 p.
uitgever:
Querido
illustrator:
Annet Schaap
leeftijd:
8+
 
In 2008 verscheen De gelukvinder, het boek dat ik op basis van het leven van Anoush Elman schreef. Daarin maken we de vlucht uit Afghanistan van Hamayun en zijn ouders en broers en zusje mee, plus hun verblijf in een asielzoekerscentrum. Het boek eindigt onbeslist, omdat we toen nog niet wisten of ze ooit een verblijfsvergunning zouden krijgen.
Dat gebeurde gelukkig wel, het gezin woont al heel wat jaren in een fijn eigen huis. Maar niet alleen het gezin woont daar, ook dwergkonijn Misjka. Anoush vertelde me het bijzondere verhaal van dit huisdier, en veertien jaar na ons vorige boek is er nu dus een nieuwe samenwerking. De hoofdpersoon is dit keer Roya, Hamayuns zusje, maar verder ontmoeten we alle personages uit De gelukvinder weer - en het verhaal begint op de dag dat ze in het huis gaan wonen. 
Dit boek, Misjka, is voor veel jongere kinderen dan De gelukvinder. Annet Schaap maakte er prachtige tekeningen in kleur bij en het omslag is van Roald Triebels. De flaptekst is:
 
Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem.
Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet.
En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

Dit ontroerende verhaal over de liefde voor een huisdier en de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen.